"Täyttykää Hengellä"

 

Kuuntele alla oleva puhe! (G2 RealPlayer)

"Se, että Jumalan Henki puhuu jonkun ihmisen kautta tai käyttää jotakin ihmistä, sehän ei vielä merkitse mitään tai ei ainakaan sano sitä, että tämä ihminen olisi "Joku", koska Jumala on puhunut aasinkin kautta ja opettanut Jumalan profeettaa, eikä meistä kukaan edes väittäisi sitä, että aasi löydettäisiin taivasten valtakunnasta, ja kuitenkin Jumala käytti aasia...

Tietenkin, kun on kysymys meistä, Jumalan lapsista, niin sen lisäksi, että Jumala silloin tällöin meitä käyttää, niin me olemme myöskin eräänä päivänä kotona Herran luona - sen perusteella, mitä Kristus on, ei sen perusteella, mitä me olemme tai mitä me mahdollisesti olemme tehneet.

Tämän kokouksen otsikkona on "Täyttykää Hengellä", ja se on otettu Efesolaiskirjeen 5. luvun 18. jakeesta. Jos jollakin sanomalla on ollut menestystä tällä vuosisadalla, niin tällä sanomalla "täyttykää Hengellä" on ollut valtava menestys. Sanotaan, että tällä hetkellä on noin 100 miljoonaa ihmistä, jotka puhuvat kielillä. Ja se osoittaa sitä, että tämä sanoma on löytänyt vastakaikua ihmisten maailmassa, ja suunnattomat kansanjoukot ovat täyttyneet Hengellä. Kun tällainen suuri Hengen vuodatus varsinaisesti oikein sateena alkoi tämän vuosisadan alussa noin 80 vuotta sitten, niin varmaankaan ne alkuajan ihmiset eivät osanneet uneksiakaan, minkälainen liike tästä tulee.

Tämän päivän kysymys tässä kokouksessa on: "Täyttykää Hengellä". Tämä on osoitettu kaikille meille: niille, jotka eivät vielä ole täyttyneet, ja ennen kaikkea tietysti meille, jotka olemme täyttyneet, sillä Hengen täyteys voi olla niinkuin mennen talven lumet - ei sitä ole enää näkyvissä. Sen tähden tämä sana "täyttykää Hengellä" sopii meihin kaikkiin: julistajiin, seurakunnan vanhimpiin, kaikkiin tässä Elämä voittaa -juhlassa mukana oleviin ihmisiin, jok'ikiseen meistä.

Mutta nyt, kun puhutaan Pyhän Hengen täyteydestä, niin tämä täyteys on kovin yksilöllinen asia. Tätä täyteyttä koetaan persoonallisella tavalla, ja ihmisen tempperamentti näyttelee osaa tässä asiassa. Toiset täyttyvät valtavalla metelillä, eikä se todista sitä se meteli ja ääni, että joku sai Henkeä niin paljon; usein tämänkaltainen meteli todistaa vain sitä, että tämän ihmisen sielussa on vielä sellaista rosoista pintaa, että se rähinä johtuu siitä - niinkuin mikrofonissa olisi jotakin vikaa, ja ääni tulee sitten sen mukainen - ja voipa tulla liian kovakin. Siitä ei voida siis vetää eikä tule vetää mitään erikoisen pyhyyden ilmenemistä tässä nimenomaisessa tapauksessa.

Kuitenkin kaikilla Hengen täyteyksillä tulee olla raamatullinen lähtökohta. Minä nyt puhun vähän itsestänikin, sillä tultuani politiikan ja huvituselämän palkeilta näihin kuvioihin ensinnäkin minun piti odottaa 1 vuosi ja 3 kuukautta ennen kuin Herra suostui minua kastamaan Hengellä, koska minulla oli kutsu lähetystyöhön, ja hän tiesi, että se mies lähtee heti kun saa sen kasteen, niin pidätteli, ja olisipa ollut parempi, jos olisi vielä vähän pidempään pidätellyt. Näin jälkikäteen katsottuna se olisi ollut parempi, sillä tajusin, että ei sitä noin vain lähdetä, ellei saa voitelua tähän tehtävään, ja sitä sitten odottelin. Ja valtavalla metelillä se sitten tapahtui seppä Laaksosen mökissä Jaalan pitäjän Kimolan kylässä - liekö kukaan siinä mökissä toinen koskaan täyttynyt tai sen jälkeenkään... en tiedä, onko koko mökkiäkään, mutta meinasin kaataa pöydän ja öljylampun siiinä kahinassa, kun täytyin niin riemulla - - - minullehan se tavallaan merkitsi myöskin pääsylippua Afrikkaan.

Jumala ei pane ihmisiä tiettyyn muottiin , Hän ei täytä ihmisiä Pyhällä Hengellä yhdellä määrätyllä tavalla; Hän täyttää jokaisen ihmisen Pyhällä Hengellä, ja jokainen kokemus on hieman erilainen. Mutta kaikille niille on yhteistä, että tämä kaikki tapahtuu lunastuksen perusteella, koska "Kristus on lunastanut meidät lain kirouksesta". Synnin palkka on kuolema, ja kirottu on jokainen, joka on puuhun ripustettu, niin on kirjoitettu jo Mooseksen kirjassa, mutta Kristus lunasti meidät kaikesta kirouksesta vapaaksi pyhällä, kallilla verellä. Jesaja kirjoittaa, että "me pidimme häntä Jumalan lyömänä ja vaivaamana". Mutta silloin, kun ihmiset pitivät häntä Jumalan lyömänä ja vaivaamana, kun hän riippui kirouksen puulla, silloin hän nimenomaan lunasti meidät vapaaksi lain kirouksesta. Ja se merkitsee sitä, että meidän ja Jumalan välillä ei ole mitään estettä. Kaikki ne ihmiset, jotka tajuavat tämän pohjaan asti, alkavat täyttyä Pyhällä Hengellä.

Ihminen on vapautettu. On mahdollista, että tässä kokouksessa on suuri joukko ihmisiä, jotka eivät ole erittäin hyvin onnistuneet elämässään - joskus ovat onnistuneet, toisinaan epäonnistuneet. On hienoa, jos teitä on muitakin kuin minä... Eipähän nimittäin voi käydä sillä tavalla, että löytyisi joku sellainen uskonsankari, joka tekisi niin mahtavan parannuksen, että koskaan sen jälkeen ei tekisi mitään virhettä, paitsi että jos hän heti kohta sen viimeisen parannuksensa jälkeen kuolee... Mutta kaikki ne, jotka elävät täällä tomujen maailmassa, he tekevät myöskin virheitä. Heissä on puutoksia, ja useita painaa tekemättä jättämisien paino, ja niitä on paljon: tekemättä jättämisiä. Ellei ole pahoja tekoja, niin on tekemättä jättämisiä. Ja niilläkin, jotka ovat onnistuneet, niillä on ne valkoiset synnit, kun ne kerskailevat niistä tekemisistään... enkä minä tiedä, kumpi on parempi: musta synti vai valkoinen synti... Sen tähden meille kaikille kuuluu tämä sanoma, että meidät on vapautettu Kristuksen Jeesuksen kallilla verellä. Ja tällä pohjalla vuotaa Pyhä Henki: Kristus lunasti meidät lain kirouksesta. "Hänessä meillä on lunastus, syntien anteeksisaaminen, hänen armonsa rikkauden mukaan."

"Sillä Jumala näki hyväksi, että kaikki täyteys hänessä asuisi", nimittäin Kristuksessa. "Sillä hänessä asuu jumaluuden koko täyteys ruumiillisesti." Nämä molemmat sanat kertovat siitä täyteydestä, mikä on Jeesuksessa Kristuksessa. Ja kun Hänessä asuu kaikki täyteys, niin rakkaat ystävät, Hänessä on myöskin Hengen täyteys, meidän Herrassamme Jeesuksessa Kristuksessa. Hengen täyteys ei ole Kristuksen persoonan ulkopuolella oleva tavoiteltava kokemus, vaan se on niitten kokemus, jotka asettautuvat Kristukseen. No, emmekö me sitten ole asettautuneet Kristukseen? Olenhan minäkin täällä ollut jo vuodesta -48, melkein vuoden alusta lähtien. No minkä tähden minä en sitten aina ole ollut Henkeä täynnä? Se johtuu siitä, että minä en ole nähnyt korkeaa asemaani Kristuksessa, en ole ymmärtänyt niitä erinomaisia etuoikeuksia enkä Kristuksen hyviä töitä, jotka ovat kaikki minun Hänessä. Hänessä asuu jumaluuden koko täyteys, tässä Jeesuksessa, johon meidät uuden syntymän ihmeen kautta on istutettu ja ympätty! Tarvitaan vain tämän ymmärtäminen, niin silloin ihminen on Henkeä täynnä. Mutta mikä merkillistä, sitä ei voida älyperäisellä tavalla selittää, sen täytyy Hengen toimenpiteitten kautta iskostua ihmisen persoonallisuuden syvään kerrokseen eli henkeen, ja silloin on Hengen täyteys valmis. Sen tähden, ei Pyhän Hengen täyteys ole ensisijaisesti tunnekokemus, se on terveen älyn asia, jonka Jumala on valaissut. Se on suuri opillinen totuus, jonka tulee uskossa sulautua meidän henkeemme, ja silloin kun se on meidän omaisuuttamme niin, että me ymmärrämme sen, me olemme täynnä Henkeä.

Se on hieno systeemi muuten tämä, mutta aika lailla hankala, kun syntiinlankeemuksessa ihmisen järki pimeni, niinkuin Luther sanoo pitkässä katekismuksessa. Ja tässä näyttää, että kun ihminen tulee uskoon, niin ei se tule niin yhdellä heitolla valmiiksi, vaan se vanha hulluus sieltä pilkistelee ja se etsii kaikenlaisia juonia ja konnankoukkuja, ja etsii kaikenlaisia ansioitumisen teitä täyttyäkseen Hengellä, se etsii systeemiä, se etsii saarnaajia niinkuin muka niitten käsistä lähtisi jokin voimavirta, sen sijaan että asettautuisi Kristukseen ja täyttyisi Hengellä. Kyllähän me autamme toinen toisiamme rukouksissa, mutta sittenkin perustana täytyy olla meidän Herramme Jeesus Kristus eikä mikään uskonnollinen toimitus, ei edes raamatullinen kätten päällepaneminen. Vaikka se onkin raamatullinen, niin se on tehokas ja voimallinen vain silloin, kun me ymmärrämme, että täyteys on Jeesuksessa Kristuksessa, ja meidän otollisuutemme on Jumalan edessä täydellinen sen työn tähden, jonka Hän ristin puun päällä suoritti meidän tähtemme.

Sen tähden ihmiset täyttyvät Pyhällä Hengellä ymmärrettyään tämän asian, kaikenlaiset ihmiset. Mehän nimittäin arvelisimme ihmisinä, että tuo se voisi täyttyä, kun se on niin hyvä - kuuluu maksavan kymmenyksiä ja rukoilee pitkiä rukouksia, ja se on niin innokas Herran työssä ja laulaa kauniisti ja todistaa jokaisessa mutkassa... Me panemme sellaisia ehtoja, mutta Jumala panee vaina yhden ainoan ehdon, ja se on tämä: "...että Aabrahamin siunaus Jeesuksessa Kristuksessa tulisi pakanain osaksi, ja me niin uskon kautta saisimme luvatun Hengen." Kaikki jumalan lupaukset ovat "niin ja aamen" Kristuksessa Jeesuksessa, ja sen tähden sinä, joka olet Kristuksessa Jeesuksessa, lakkaa katselemasta omaa itseäsi, omaa otollisuuttasi, omaa kelvollisuuttasi, omia ansioitasi, sillä loppujen lopuksi siinä tarkastelussa ei kukaan selviä kuiville vesille...

Mutta nytpä, kun ihminen on tullut lunastusveren kanssa tekemisiin, hänet on julistettu otolliseksi jumalallisten toimenpiteitten avulla, kun hän on ottanut oikeutetun paikkansa Kristuksessa Jeesuksessa, niin Jumalan lupaus Pyhästä Hengestä on "niin ja aamen". Jos siis haluat olla aina täynnä Pyhää Henkeä, ei ainoastaan Uusi elämä voittaa -kokouksissa vaan tämän jälkeen jopa maanantaiaamuna, niin tässä on sen resepti; pysy vain oikeassa osoitteessasi ja tällä uskon linjalla: "he saavat luvatun Hengen uskon kautta" - uskon kautta Jeesukseen Kristukseen, häneen, joka yksin on meidän otollisuutemme."

-Mauri Vikstén (puheen lyhennelmä)


Paluu